Over Ons
Uylenberger- Natuurvriendelijke wijnbouw in Holsbeek
In 1973 kwam ik tesamen met mijn vrouwtje Francine op de Uilenberg wonen te Sint-Pieters-Rode, Matantjesstraat nr 7, we kregen twee zonen, Bart en Geert. Ik teelde er jarenlang als hobby blauwe eet-druiven in een kleine tuinserre, tot een vriend me in 2000 de goede raad gaf er eens rode wijn van te maken.
Het resultaat was zo onverwacht lekker dat het jaarlijks aanplanten van aardappelen in onze tuin werd opgedoekt. De droom van een kleine wijngaard achter ons huis werd op stapel gezet na de geboorte van onze eerste kleinzoon Dries in 2002.
Tesamen met de zonen alsook vader Edmond en schoonvader François werd hij aangelegd. Pa Monke leerde de stiel van het wijnmaken tijdens de oorlogsperiode bij de familie Tallavignes op wijnkasteel “Paulignan” in de Languedoc, waar hij 2,5 jaar verbleef en meewerkte op de wijngaarden en kelders om de robuuste wijn van de “Midi” te maken.
De andere wijn-genen kreeg ik van mijn moeder die geboren en getogen was op de Wijnpersstraat te Leuven. Om het wijnverhaal compleet te maken vond ik in het boek “Leuven, door Willem Boonen” uit 1593 de gegevens van wijngaarden tijdens de middeleeuwen op onze Uilenberg! We namen de taak aan om de wijnbouw in Rooi op datzelfde perceel “ Ter Eeckt” ( zie fotoalbum ) terug tot leven te brengen.
Een passende naam voor onze wijn hadden we al vlug gevonden in Uilenberg, de heuvel die je bereikt langs de Langestraat bij vertrek vanuit het centrum van ons dorpje, “Rooi” in de volksmond. Rode betekent gerooid bos, zie ook op één van de foto’s van Boonen’s boek de vermelding “Vierbunder Bosch” waar nu onze grote wijngaard gelegen is.
De Uylenbergher werd volgens het “boekje” gemaakt en al snel kon het kwaliteits-label “GOB Hagenland” op de flessen gebruikt worden. Door een onverwachte evolutie naar “Beste wijn van ’t Hageland” begon het te kriebelen om een grotere wijngaard aan te leggen en alzo meer witte èn rode Hagelandse wijn te maken. In 2004 stak gans de familie een handje toe om deze droom waar te maken.
Alléén moderne schimmel tolerantere druivelaars waren voor ons een optie om er een ècht natuurvriendelijke, ambachtelijke en een erg duurzame wijn van te maken.
Door de grotere productie werd onze kelder al gauw te klein. De kruipruimte onder de living werd verbouwd om de eikenhouten wijnvaten te kunnen stockeren. Het nuttige werd hier aan het mooie gekoppeld zodat de wijn in alle rust kon evolueren en de bezoekers met een “Oh!“ het echte wijnkeldergevoel kregen.
Die periode werd Dorientje geboren, een mooier cadeau voor het noeste werk bestond er niet. Inmiddels had zoon Geert een knappe website gemaakt en creëerde zijn vrouwtje Indri het prachtige ontwerp voor onze nieuwe wijnetiketten, ook hadden ze de handen vol met hun zoontje Arno die in 2012 geboren werd.
Door passie en inzet werd onze familie op het wijnconcours Megavino te Brussel in 2008 tot Beste Belgische wijn bekroond met de rode Regent 2007 Nieuwe Barrique en later volgden nog ereplaatsen voor de witte Sirius 2009 als derde en rode Regent 2009 èn 2010 als tweede te Brugge bij de verkiezing Beste Belgische wijn. In 2013 kregen wij te Brugge voor onze Regent 2010 ADD 24 maand Nieuwe Barrique een tweede gouden medaille als Beste Belgische rode wijn.
De wijnmicrobe had zich inmiddels ook bij zoon Bart genesteld. Hij legde zijn eigen wijngaard aan en opende te Nieuwrode een wijnwinkel met originele Europese wijnen. Die periode werd ook de éénmanszaak Uylenbergher een vennootschap, Artivin (artisanale-wijn) bvba werd opgericht in 2008, zoon Bart werd zaakvoerder.
Door de grotere opbrengsten van de 1,1 ha wijngaarden werd onze wijnkelder te klein zodat we in 2011 een tweede maar nog grotere verbouwing deden. En om onze bezoekers nog beter te kunnen ontvangen werd er een grote degustatieruimte boven op gebouwd met prachtig zicht op de kleine thuis-wijngaard ( zie fotoalbum)
De klok tikt ook verder in Nieuwrode… zoon Bart verbouwde zijn wijnwinkel Artivin aan de Appelweg 10 compleet met een prachtige degustatiezaal en ruime natuurkoele wijnkelder. Ook de aanplant van zijn onlangs aangekocht perceel langs de Sint-Jobsweg staat misschien in zijn agenda genoteerd.
Met de geboorte van ons tweede kleindochtertje Mona op 26 maart 2015 is misschien een nieuw wijnboerinnetje geboren…de Uylenbergher Wine Story is nog zeker niet ten einde….
Voor het aanvatten van de druivenoogst van 2015 werd de vinificatiekelder compleet gerenoveerd en vakkundig betegeld, ook werd rond onze woning alles in nieuwe klinkers gelegd om het comfort voor de bezoekers met hulp en leveranciers te verhogen…..